Followers

Click-click~

Friday, October 30, 2009

Cara-cara mencantikkan blog anda~

hehe tajuk tak ingat kan.. terlebey suda~ huhuhu sebab aku punya background sudah hilang 0uh! aku yang tersangat bijak ini rupanya telah terdelete coding tu malam tadi aku rase.. sebab nak delete benda lain aku terdelete coding tu!!! dush! dush! dush!


pastu ni sekarang ni aku nak cari balik background tu dah tak jumpa dah.. waaaaaaa!!! ); jenuh tau tak nak cari.. k takpe2, kita buar relax je k.. pilih background yang anda suke secara perlahan2. k ni aku macam nak share tips sikit la kat korang semua...


1) cari la website mane2 yang korang rase design dia cantik2 dan menawan hati korang k. aku dulu selalu cari kat PYZAM. but now aku macam tertarik hati plak kat design2 yang ada kat website thecutestblogontheblock hurmmm c0ol giler~ heheh jadi rambang mata.. s0, k0rang2 boleh try tengok ek kot2 ada yang berkenan... n cara nk copy paste dia pon senang gak.. [thanks to leha, sebab dia yang ajar aku]


2) kadang2, bila kite tukar background, colour font kita msti x ikut same kn? jadi warna yang dulu gak.. hurmm so kite mesti nak tukar kat font and colour tu. supaya kawan2 yang melawat blog kita takde la sakit mata tengok tulisan yang konon2 cantik sangat tu kan? n sesuai kan la dengan background kita tu.. baru la menarik..


3) aku kan, paling la pantang bila nak bukak blog orang tapi berat nak MAMP! segala benda dia nak letak kat situ.. ok, mencantikkan blog itu memang la perlu tapi kalau dah sumbat semua gambar camne? kat tepi-tepi blog tu sumer picture nak diletaknya.. dah la pulak tu, benda yang bergerak2 la.. ok2 aku tau untuk mencantikkan blog kau. tapi, tau tak disebabkan keadaan blog kau yang sarat tu, orang jadi fikir banyak kali nak view blog kau! sebab ini yang terjadi kat aku bila aku nak view blog orang2 tertentu tiba2 pc aku jadi "hang"!!! deym! so, amek perhatian ya x payah la saratkan blog kau beriya2 sangat. menyusahkan orang lain! nak view pon dah take time, bis camne nak bace??? last2 aku close je abis citer!


4) bila blog dah cantik, mesti kita nak orang singgah blog kita kan? ok, jadi tolonglah letak cerita yang berkaitan je.. tak payah la sampai cerita kau masuk toilet pon nak bagitahu kat semua orang. dah jadi macam rancangan realiti kehidupan la pulak.. semua benda nak bagitahu orang.. waaah seronoknya!

5) 0k, now kita cerita pula cara-cara nak copy paste bacground untuk blog kita.

- mula2 pegi kat link yang aku bagi tadi tu [pyzam, thecutestblogontheblock, or apa2 je lagi website yang korang tau].
- bila dah masuk kt website tu [aku bagi contoh yg the cutest blog tu tau] click kat tepi website tu ada perkataan "free backgrounds".
- dh click kt situ nnti dia bg pilihan korang nak b'ground apa. untuk blogspot ke, wordpress ke, twitter ke or myspace. so bley pilih kt situ..
- bila dh pilih blogspot tu nnti dia kuar banyak2 pilihan kat blah kanan pula. so, pilih la korang nak background yang camne. ada pink ke, brown ke, stripes ke, plain ke.. boleh gak type apa2 keyword utk lebih cepat.
- ok, dh jumpa apa yang korang nak. klik kt picture tu then nanti dia view yang siap dengan arahan kat situ. so, copy coding yang dia bagi tu.
- masuk kat blog korang, klik plak kat bahagian "page element" pastu klik kt "add gadget" pastu dia akn kuar byk2 pilihan, klik kt html/JavaScript.
- bila dah kuar kotak html tu, pastekn je dan save..
- then view la tengok ada ke x. dah siap!

senang kan? 0k disebabkab aku pnye background tu dah ilang terpaksa la aku cari yang lain sebab yang lame tu aku x jmpe ktne.. huhuhu... now, dh ada background baru.. tak pasal2 je.. walhal baru nak manja2 ngan yang dulu tu.. sebab baru je tukar.. hukhuk!

k, selamat mencuba pada sesape yang tak tau lagi tu.. yang dah expert xyah la blaja dah.. hehehe....


:: tamat ::

13 comments:

anis said...

aku mmg ske gune the cutest blog... cumeii jerk die nye layout kan..kan..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

rajen ko edit..aku da lame x edit..wehh..nxt week aku masukk..da gantung belon lom??

pwincess_mymuch0ok said...

anis: aku tau cutest blog tu dr blog leha la.. hehehe... cute en?

n: hurmmm sbb dh ilang b'gr0und lame dats y la kena tkr yg baru..
aku taw nxt week k0 msuk.. bilik ko ktne p0n aku tataw.. n 4 sure bel0n, tadak!

.mek.mizah. said...

sy nak tnye la kak..
kalo buat header mcm mane?
hihihihiii~~~

sweet je header die dgn syg die..=)

pwincess_mymuch0ok said...

eh mek, kt bl0g k0 bkn dh ada header ke???
sweet ek? thehehhe tq! mal0o disitu~
hurmmm k0 gi kt lay0ut tu, klik kt add a gadget, pegi kt bwh skali ada page header k0 add...
nnti dia swuh k0 pilih nk letak pixca ke, letak ayat ke.. bley letak dua2 gak k0t.. x engat la..

ComboX said...

mang bhasilh cara akak nie, hehe..
tq ya kak.. btw akak cute sgt ah...
fuh!

eriyunie erieyus said...

salam, thanks a lot. 1000 times i search... how to make blog background. only urs yg paling senang.... 10s....

princess@yanie.blogspot said...

salam... thnx dpt juga sy tkr background blog sy .. heheheh :)

fatin najihah said...

thanks huhuhu

deanRidzwan al-ISLAM said...

wow ...
so nice ..
tq..
:)

deanRidzwan al-ISLAM said...

wow ..
so nice ..
tq ..
:)

WanNa BeSt GirL said...

code tu yg mne satu? tak paham lah

Anno Alex said...

salam kak...saya baru je join bidang blog2 ni..boleh tak akak singgah n bg cadangan penambahan or perubahan yang patut saya buat? please.. =)

http://dakskema88.blogspot.com/

nuff